zondag 14 maart 2010

De geschiedenis Hoe is korfbal ontstaan?


In de zomer van 1902 maakt de Amsterdamse onderwijze Nico Broekhuysen in Zweden kennis met het gymnastische spel ringboll dat hem erg aansprak. Toen hij in Nederland terug kwam vervangt hij de ijzeren ringen door korfbal. Zo is de naam korfbal ook ontstaan. De regels werden aangepast, op school wordt het spel gespeeld en de mensen die het leuk vinden werden uitgenodigd.


In 1920 werd korfbal voor gedaan tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen en in 1928 mocht dat worden herhaald worden in Amsterdam. Korfbal is nog geen Olymische sport geworden. Maar in 1993 werd de sport korfbal lid van de 'Olympische Familie'.


Ook over de grens ontstond belangstelling voor korfbal en in België werd in 1921 een korfbalbond opgericht en in de vroegere Nederlandse kolonies werd korfbal het eerste gespeeld. Vooral na de 2e wereldoorlog is de verspreiding van korfbal toegenomen en de laatste 20 jaar is het heel snel verspreid. Nu wordt korfbal beoefend in ongeveer 40 landen, welke verenigd zijn in de International Korfball Federation. De verspreiding heeft er ook voor gezorgd dat dat er Internationale evenementen voorkomen, zoals Wereldkampioenschap en het Europa Cup Toernooi. Nederland en België zijn nog steeds de beste landen met de meest ontwikkelde technieken.

De paalhoogte van de paal werd in 1906 op 3,50 meter gebracht en ze werden toen ook van ijzer gemaakt. Ze werden in de grond geslagen met en buis. Vandaag de dag wordt er ook nog steeds gedacht over spelregelwijzingen. Zo werd korfbal eigenlijk eerst in 3 vakken gespeeld. Toen waren er 2 vakken waar de palen in stonden. Er was toen ook een middenvak. We hebben ook vakken voor de kleintjes. Dan speel je gewoon in 1 vak.


Korfbal was en is een echte gras sport. Er zijn ook hier weer wijzingen gekomen. Er is is 1966/1967 ingevoerd dat er ook een zaalcompetitie komt, voor als het erg koud is. Je gaat ongeveer in oktober naar binnen, en gaat half maart weer naar buiten.


Nico Broekhuysen durfde het niet aan om het gemengd korfbal aan te gaan. Maar op een geven moment is dat wel ingevoerd. Femke speelt met 7 meisjes in een team en 5 jongen. Eva heeft 4 meisjes en 5 jongen.


Wij hopen dat jullie nu een beetje weten hoe korfbal is ontstaan.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten